Karayel Kuyumculuk




Faydalı Bilgiler

Mücevher Bakımı

Büyük mutlulukla aldığınız veya hediye edilen bir takınızın zaman içerisinde kullanımı sonucunda çizilme veya matlaşmasına neden olur. Bu matlaşmaların en büyük nedeni hiç çıkarılmadan sabun, deterjan gibi maddelere teması sonucu olur. Takılarınıza uygulayacağınız birkaç işlem ile daha uzun süreli bir parlaklık ve temizlik yaratmanız mümkün.

SAKLAMA

Altın Yumuşak bir metaldir ve sert darbelere mağruz kaldığında formunda bozukluğa neden olunabilmektedir. Öncelikle iyi bir saklama koşulu sağlanmalı. Takılarınız özellikle yüzeyi düz ise daha çabuk çizilmesi mümkündür. Bu yüzden en hassas olan takılarınızın mutlaka kutuları içerisinde saklanması gerekir. Takıların mümkün olduğunca biribirinde ayrı ve değmeyecek şekilde muhaza etmeniz çok önemlidir. Özellikle pırlantalı takılarınızın her birini ayrı ayrı kutularında muhaza etmeniz çok önemlidir. Pırlanta en sert taş olduğundan tüm altın ve diğer taşlı ürünlerinizin taşlarına dahi çizerek zarar verebilir.

BAKIM

Takılarınızı katı deterjan, şampuan, sabun, güneş yağı ve krem gibi ürünlerin kullanılacağı sırada takmamaya özen gösterin. Mümkünse bu tip ürünlerle işinizi bitirdikten sonra tekrar takmanız daha uzun ömürlü kalmasını sağlar. Takılarınızı düzenli olarak yumuşak bir bez ve kaliteli bir temizleme sıvıs (bazı kuyumculardan temin edilebili)ı ile temizleyebilirsiniz. Sıvı ile ıslatılmış bezi takının üzerinde dairesel hareketlerle yumuşak hareketlerle üzerinde oluşan kiri alabilir ve parlaklığını sağlayabilirsiniz. Islak bezle temizledikten sonra yine dairesel hareketlerle bu sefer kuru bir bezle aynı işlemi tekrarlayınız. Yapacağınız bu basit işlemle takılarınızın parlak görünme süresini uzatabilirsiniz. Taşlı ürünlerinizi de çok yumuşak bir diş fırçası ile taş aralarını temizleyebilirsiniz. Altın temizleme sıvınız yok ise kaliesi bir sıvı mutfak deterjanı ile kaynar suda bir süre bekletin, bu uygulamada takılarınıza parlaklık katacaktır. Eğer takınıza yaptığınız bu işlemlerle yeterli sonuç alamazsanız profesyonel temizlik yaptırabilir, altın takınız ilk günkü parlaklığına tekrar kavuşabilir.

Değerli Metaller

Altın dünyada bulunmuş en eski en ışıltılı madenlerden biridir. İnsanoğlunun altınlı takı kullanması 6000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Altının bulunması ile birlikte takı haline dönüştürülüp gücün, kutlamaların, sevginin ve aşkın sembolü olmuştur. Altın takılar insanoğlunun zevkine uyarlanarak yıllarca değişik formlarda yaratılmıştır. Farklı renkler, farklı ayarlar, kullanılan teknolojiler ile altın takı günümüzün hala ayrılmaz parçası olarak yerini almaktadır.
AYAR
Altının en büyük özelliklerinden biri yumuşak olması ve kolay şekil
alabilmesidir. Göz alıcı ışıltısıyla beraber  hiçbir zaman kararmaması altının
popülerliğini her gün daha da arttırmıştır. Altının saflık birimi olan 1000 takı
üretimi için çok yumuşak olması sebebiyle farklı metallerle karıştırılıp
sertleştirilmesi sağlanır.

Aşağıdaki tabloda saflık ve altın içeriği belirtilen ayarlarda 1000 üzerinden ne kadar altın olduğunu gösterir.

AYAR SAFLIK ALTIN İÇERİĞİ AÇIKLAMA
24 999 99.9% Saf altın
22 916 91.6% Uzakdoğu’da ve Türkiye’de geleneksel takılar için üretilir
21 875 87.5% Ortadoğui Uzakdoğu ve Türkiye’de geleneksel takılan için üretilir
19.2 800 80.0% Dünya’da yalnızca Portekiz’de kullanılan bir ayardır
18 750 75.0% Tüm dünyada geçerli bir ayardır.
14 585 58.5% Amerika, Türkiye, bazı Avrupa ve Uzakdoğu

Bu ayarların dışında 8,9 veya 10 ayar gibi bazı ülkelerin taleplerine göre üretimler yapılabilir. AYAR DAMGASI Tüm dünyada farklı ayar altınların üretilmesi takıların üzerine ayarların damgalanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Üretim aşamasında firmaların kendi bünyesinde veya ayar merkezleri tarafından kontrol edilen ayarlar kriterlere uygun bulunduğu taktirde ürünün üzerine damgası vurulur. 
Damga bazı ülkelerde farklılıklar gösterebilir. Türkiye’de 585 damgası 14 ayar için yaygın bir damga iken Amerika’da 14K damgası tercih edilmektedir. Bazı ülkelerde üretici firmanın kayıt numarasını da ürünün üzerine damgalaması zorunlu kanunlar arasındadır.

RENK
 Tarih Boyunca insanoğlu altının parlaklığını güneşin simgesi gibi görmüştür. Yüzyıllarca altının kendi rengi olan sarı rengiyle takılar yaratılmıştır.
Günümüzde gelişen teknoloji ile altında yeni bir çağ başlamıştır. Altına karıştırılan diğer metaller ile örneğin paladyum, gümüş gibi altınınrengini beyazlatmak yada bakır ile pembeleştirmek mümkün hale gelmiştir. Beyaz, sarı ve pembe tonları artık günümüz için standart bir renk kombinasyonu haline geldiği bugünlerde teknoloji ile artık altını yeşil, mavi, siyah, kahverengi veya mor gibi hayal edebileceğiniz tüm renklere dönüştürmek mümkün hale gelmiştir.